Monday, 4 January 2016

Surga Yang Tak Dirindukan


Dear Shoko's,

   Pernah nengok cerita Ayat-ayat Cinta tak? Alaaa lakonan si kacak Fedi Nuril tu. Mas Fahri. Yah bila aku bilang Mas Fahri langsung kenal ya mbak. Hehe kan. Since dia tak kahwin lagi ada harapanlah aku jadi wife dia. Haha kalau jodoh tak ke mana.




   Sebelum tu, I nak list kan seba sikit pasal Mas Fedi kita nih. hehe. Dia lahir pada 1 July 1983 so maknanya umur dia sekarang 33 tahun. Hai muda lagi tu. Tak ada masalah. Umur bukan penghalang hehehe. Dia ni bekas student University Of Indonesia. So, dia ni bukannya orang yang tak educated tau! Dah-dah nak cerita pasal Surga yang Tak Dirindukan pulak.

   Sekali lagi, Mas Fedi berlakon sebagai seorang suami yang terpaksa untuk berpoligami. Nasib baik bukan sebab miang semacam. Dia ada alasan yang tersendiri.

   Pertemuan Pras (Fedi Nuril) dan Arini (Laudya Cynthia Bella) bak sebuah dongeng. Pras jatuh hati pada sosok keibuan Arini. Arini pun tak dapat menolak keinginan hati ketika Pras meminangnya. Kehidupan rumah tangga keduanya berjalan mulus tanpa masalah. Kehadiran Nadia (Sandrina Michelle) menambah warna-warni biduk rumah tangga keduanya.
Pras memang benar-benar ingin menggambarkan sebuah surga yang akan selalu dirindukan Arini. Ia tak mau mengusik kepercayaan Arini kepadanya. Pras pun berjanji tidak akan menyakiti hati Arini.
Namun, keadaan berubah ketika sosok Meirose (Raline Shah) datang di kehidupan Pras. Meirose yang sangat labil itu ingin mengakhiri hidupnya. Ia merasa hidupnya sudah tak berguna. Padahal, Meirose baru saja melahirkan seorang anak laki-laki.
Melihat kejadian itu, Pras tak tinggal diam. Pengalaman masa lalu ditinggal sang ibunda ketika belia membuat hatinya tergugah. Ia menyelamatkan dan menikahi Meirose. Semua ia lakukan karena tak ingin melihat 'korban' dari seorang ibu yang ingin bunuh diri.
Pada mulanya, Pras menutupi keberadaan Meirose dari Arini. Lambat laun, kebohongan itu pun terungkap. Arini yang mengetahui hal itu mendadak hancur. Dongeng indah tentang pernikahan yang ia impikan harus dirusak oleh kehadiran Meirose. Arini juga merasa rumah tangganya dengan Pras bukan lagi bentuk surga yang ia rindukan. Di sisi lain, Arini tertampar oleh kenyataan bahwa hidup bukan untuk dongeng semata. *review->LINK
Part last sekali, Mei tu dia mengalah dan membawa diri ke Jakarta tempat papa dia. Dia rasa diri dia tu macam jadi penghalang. Kesian sangat. Aku kalau dapat madu yang baik macam tu, aku rela. Tapi siapalah yang nak berkongsi suamikan.


Dan. Dan. Lagu tema dia pun best.

Segenap rasaku, jiwaku
Hanya untuk engkau
Kita pun berakad
Mengurai ikrar saling setia
Dan kini ada dia
Mungkin Tuhan menguji aku
Namun bagaimana bila ikhlas
Tak hadir di hatiku
Bersama denganmu ku yakin
Engkau hanya untukku
Ku tak meminta cinta berlebih
Hanya ingin sakinah
Namun mengapa dia
Kau undang ke istana kita
Perih hati ini
Pudar harap mawaddah bersamamu
Merelakan cinta untuk dibagi
Tak semua hati siap berbagi
Mungkin bisa saja hanya bilang Tuhan yang mau
Akulah sayapmu yang kau butuhkan
Untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan
Merelakan cinta untuk dibagi, tak semua hati siap berbagi
Mungkin bisa saja hanya bilang Tuhan yang mau
Akulah sayapmu yang kau butuhkan untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan
Akulah sayapmu yang kau butuhkan untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan

Sumber->Klik

Sunday, 3 January 2016

Wake Up Girls


Dear Shoko's,

   Wahai my lovely reader sekalian, wakeup please! Kenapa aku nak korang semua bangun,bangkit? Please, jangan jadi mangsa permainan kaum adam. Aku tak cakap yang kesemuanya perangai macam harem. Contoh terbaik adalah abah kita. Dia tak pernah langsung nak menyakitkan hati kita. Alaa setakat marah sikit-sikit, tak bagi apa yang kita nak tu biasalah. Itu tandanya dia sayang kita, dia dah tau benda tu bukan yang terbaik untuk kita.

   Zaman sekarang ni bila kita tanya, “Eh, kau ada boyfriend tak?” kalau jawapan dia “Tak adalah. Tak ada maknanya aku nak ada boyfriend.” Itu semua tipu. Yang sebenarnya dia ada kekasih hati. Aku tau sebab aku pun macam tu jugak. So, jangan nak tipu akak kay? Hahaha.

   Apa yang membimbangkan adalah, kasih sayang yang awak berikan itu terlalu tulus dan suci sehingga sanggup memberikan apa sahaja untuk lelaki tu. Dekat sini, aku tak nak bincang pasal keterlanjuran tu. Pasal benda tu masing-masing boleh fikir baik buruknya. Ingat ye adik-adik, kita ni bukannya macam cerita dalam novel yang senang-senang kahwinkan anak dia bila dah tahu macam tu. 

   Aku ada terbaca satu post dekat moment Wechat, cerita dia macam ni, aku just copy and paste, tapi tak kesemuanyalah.

   Bukan semua lelaki berperwatakan sebenar dengan siapa diorang dalam chat korang. Tak faham? Okay. Macam ni, dia chat kau ‘aku setia dengan kau, tak pandang perempuan lain’. TIPU! Jujur aku cakap tu semua tipu! Lelaki! Diorang ada nafsu babe. Tak kiralah dia jaga pandangan dia sekalipun, dia tetap akan menoleh dekat perempuan lain. Mungkin lebih cantik daripada kita. Dekat sini, apa yang aku akan buat, akan yakinkan diri aku yang aku lebih cute daripada perempuan-perempuan tu semua. Tak kiralah apa pun percayalah sayang, kita semua ada keistimewaan kita masing-masing. So, please jangan percayakan mereka 100%, pastikan ada benteng pertahanan yang kuat! Jangan asyik percaya cakap dorang nih!

   Seterusnya, girl sekarang terlalu bagi perasaan 100 peratus dekat lelaki. Contohnya, update pasal dia hari-hari tapi dia tak pernah nak heboh-heboh pasal kau pun. Yes, dia memang akan komen -auw sweetnya you sayang- Tapi korang tak tahu apa dalam hati dia. Mungin “alahai pompuan nih”. So, kawan-kawan, sadokan hati anda! Jangan nak sayang sangat!

   Point ketiga, pasal password. Yes, anda tahu password boyfriend anda dan begitulah sebaliknya. Ini part yang paling hmmm. Biasalah kita ni kan orang perempuan, perasaan cemburu tu perkara biasa. Tapi bila dah sampai tahap kau bukak ig dia then kau unfollow semua ig-ig girl lain. Seriously, dia akan marah gila. Time tu, kau pun merayu-rayu dekat whatsapp mintak maaf dan janji tak nak buat lagi. Yes, dia akan maafkan kau tapi dalam hati dia, “ek eh betina nih, bila kau nak blah hah!” That sad kan! So, nasihat aku, janganlah kita amke tahu password si dia tu. Lantaklah dia nak buat apa pun.

   Hah tu lah antara yang aku baca dan faham isi kandungan moment tuh. So, maknanya dekat sini, dia tak nak kita terlalu sayang sehingga menjadi buta dan bongok! Seriously, bila aku fikir-fikir balik kesemua point dia tu memang betul. Aku nak cakap lebih, nasihat lebih memang tak bolehlah. Aku bukannya bahagia sangat pun. Si dia yang aku ceritakan bukannya sempurna sangat pun. Selalu menyakitkan hati. Dan ada sahaja perempuan lain yang hmm aku nak cakap lebih pun susah. Berbalas komen dan jumpa. Aku tak kisah semua tu, dia nak buat apa pun buatlah. Nak enjoy gila-gila pun enjoy lah. Betul, aku memang sayang dia tapi pilihan terletak dekat dia. 


   Prinsip aku kalau dah jodoh tak kan ke mana. Dan kalau experience ni boleh buat aku more mature, aku akan hadapi tak kiralah.*uhuk kan tu pegangan aku sekarang. Sakit hati, kecewa apa semua tu kita kena kuat hadapi okay! Yang penting jual mahal sikit. Kita bukannya tak cute kan. Haha siapa tahu aku kahwin ngan Chanyeol nanti. Hahaha. Okay, jangan lupa doa. Ingat Allah tu ada. Kalau dia pergi maknanya dia bukan yang terbaik untuk kita. 

Tata, sekadar pandangan dan nasihat untuk diri sendiri jugak...



pstt jangan lupa baca my enovel hehe. ->Marriage Not Dating



Saturday, 2 January 2016

Bab 1, 2016


Dear Shoko's,

   Sudah menjadi kebiasaan untuk update entry baru di tahun baru, tapi tak tahulah tahun ni macam malas sangat nak update. Alaaa tak apalah, kira tahun baru jugak lagikan hehehe apa bendalah kau merepek oi!

   Tahun lepas,*ececeh macam dah lama sangatkan macam-macam yang telah aku lalui. Yah seriously, kira hebat jugaklah cabaran yang terpaksa aku lalui. Macam yang Chanyeol selalu cakap, kalau benda tu boleh buat kita more mature, saya akan harungi tak kira susah atau pun senang. So, mulai saat itu,aku akan cuba buat macam yang Chanyeol cakap tu. Jangan cepat melatah. Kan aku nak jadi lebih matang.

   So, apa yang aku nak buat tahun ni adalah, nak buat diri aku more mature! Dan yang paling penting solat lima waktu dan termasuk dalam golongan-golongan dean list. Seriously, rasa tercabar gila bila hakak-hakak dekat rumah semuanya memang perghhh laa wa cakap lu!

   Dan, dan since aku dah masuk 20 series nih, aku harap tahun ni dapatlah aku buat birthday party di samping insan yang tersayang*uwerkk hmm biar pun bajet ciput. Huhu

   Hmm nak terobekk jugaklah!

Adik Heliza Helmi haha tak adalah

Paling penting with my pretty twin



...

I love you so much kakak, Ya Allah janganlah ada yang rosakkan ikatan kami walaupun kekadang tu ada yang tidak kena di hati
 
 My kawaii ruben-ruben also

Love you

 And this guy,

#SRN

Tata...









Sangkaya


Dear Shoko's,

   Cerita sebenarnya dah basi, tapi pedulik apa kan. Aku nak jugak ngupdate. Alkisahnya ketika cuti seminggu masa deepa hari tu. Tau tak betapa kalutnya aku dari Shah Alam ke Kelana Jaya. Memanglah tak jauh mana pun kan tapi ya laa aku pegi sengsorang. Orang yang di harapkan pada awalnya ntah hilang ke mana. Aku time tu tak peduli dah. Janji aku gi rumah twin aku jugak. So, dengan tekad dan keberanian yang ada dalam diri ini, ku gagahkan jugak kaki ini melangkah pergi. Dengan adanya aplikasi myteksi kakak aku tu book kan teksi untuk aku dan alhamdulillah aku sampai betul-betul dekat bawah kondo dia.

   So, bila minah senget berdua ni dah bertemu, apa lagi kan. Nak kata merayau sepanjang masa tu menipulah! Kita orang jalan bukannya tiap hari pun! Ada masanya kita masak, ada masanya kita malas dan apa lagi blah laa cari tempat makan yang best-best. Yang pastinya aku cakap dekat dia no more mamak please. Boring laa. Tetiba pada suatu petang yang hening, terlintas di fikiran nak makan ais krim. Aku peminat tegar mcflurry oreo. So, tetiba lak petang tu teringin nak makan. Taaaaaaaaaaaapi melencong pulak ke Sangkaya. Alaa bukan jauh dari rumah dia pun, jalan kaki sampai. Sebab time tu ada promotion so kitaorang pun nak try laa.


sebelum pegi tu dah google siap-siap

   Sampai je tu terus pergi ke kaunter dan order. Nengok lah menu apa yang ada dan tanya sekali pasal promosi mereka ni. Kalau tak tanya bukannya dia bagitau pun. So, rajin-rajin kan lah diri anda untuk bertanya.

Kaunter dia

   My twin and me order yang mana tak ingat yang penting time tu harga dia Rm12 macam tu lah.. Tapi puas hati weh...

Hah yang ni.. cute kan.. sedapp

   Nampak tak ais dalam cone yang aku pegang tu hehe.. yang tu kalau pilih macam yang dekat dalam tempurung kelapa tu, tambah seringgit aje. Time tu lah. Tak tahu lah sekarang hehehe..



   Semestinya pergi ngan my twin...

Blogger jugak->Nurain How

  Selfie lah apa lagikan hehe

 

   Ni pulak dekorasi dekat Sangkaya ni,



   So, tunggu apa lagi kalau nak makan ais kelapa jemput datang ke Sangkaya nih,hehehe





















 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page