Wednesday, 28 December 2016

Mood Republik 2016


Dear Shoko's,

 

Thursday, 10 November 2016

Antara Dua Garisan


Dear Shoko's,

   Korang ingat tak cerita antara dua garisan tu? Kisah tu menceritakan si widah ni yang memandang jijik dekat kakak dia memandangkan kakak dia berkerja di kelab malam. Mentang-mentang dia ni solat lima waktu sehari semalam tak tinggal dan merasakan diri tu ahli syurga dan manusia yang jijik itu dipandangan dia adalah ahli neraka jahanam. Nauzubillahminzalik.

   Ternyata itu bukan sekadar drama. Ianya benar-benar berlaku dan kena dekat batang hidung aku yang tak berapa nak mancung ini tapi masih kelihatan comel. Tak begitu? Kita berhuhuhuhu sahaja lah. Tadi, selepas aku siap solat isyak, dia mampir ke arah aku dan kawan baik aku. Dia cakap gini taw "Aik? Apa mimpi korang solat?" Allah. Kau tak ada hak nak cakap macam tu! Aku tau perangai aku tak adalah baik mana. Tapi kau harus ingat mengores perasaan orang lain jugak berdosa. Di sebabkan ramai spesis macam inilah ramai orang takut berhijrah. Bukan apa, mereka tak tahu nak menjaga hati orang lain. Asyik tahu membahan orang lain. Ingat ye, belum tentu solat yang kau dirikan selama ini Allah terima.

   Allah maha pemurah lagi maha penyayang. Allah tak pernah tak memaafkan hambanya yang ingin bertaubat. Kepada spesis yang suka merendah-rendahkan orang lain ni, aku nak ingatkan korang. Korang tak ada HAK nak mempertikaikan orang lain! Nabi Muhammad SAW tak pernah ajar umatnya macam tu. Jangan nak mengata-ngata orang. Aku cukup kecewa dengan orang macam nih. Allah.

Sekian,terima kasih.

Tenang tengok :)

Monday, 7 November 2016

Sweet Simple Makeup


 

Saturday, 29 October 2016

Holiday Gift From Benefit Cosmetic Malaysia


Dear Shoko's,


   Mesti korang dah tau kan yang aku ni suka sangat dengan barang-barang Benefit nih. Dengan packaging dia yang sangat unik dah cute tu, bertambah-tambahlah nafsu aku ngan Benefit nih. Kalau nak brow wax pun aku buat kat Benefit. Nanti aku buat entri khas untuk tu.


..



   Cute tak, cute tak? So, kalau korang berminat ngan holiday collection daripada Benefit nih, cepat-cepat sign up untuk berpeluang memenangi holiday collection tu secara percuma. PERCUMA okay, benda free. So jangan tak rebut peluang nih pulakkan.

   Sign up cep sebelum 11:59pm 1 November 2016. Silas klik gambar di atas until sign up. 

Much love, 
-nadia-

 

Monday, 24 October 2016

#KISSFATALE Lipstick Giveaway with Zamrina Zamrim


Dear Shoko's,

   Hai korang! Sihat tak? Cuti deepavali ni pergi mana? Hehehe. Tak pernah nak tanya soalan tetiba nak tanya. Bukan apa, aku sebenarnya spesis yang cepat sangat terkinja-kinja eksaited kalau buat benda yang aku suka, dapat benda yang aku dah lama teringin dan semestinya kalau melibatkan mekap! Dah memang suka mekap dari tingkatan berapa aku pun tak tahu. Tapi tak adalah dari umur EMPAT TAHUN.

   So, pada 23hb Oct hari tu ada event Nyx yang bertempat di Sephora Nu Sentral. Dorang ada lipstick giveaway untuk 100 nyxlover yang terawal. Dan part yang paling best ada my super duper favourite youtuber Zamrina Zamrim! Yuhuuuu. Ni event kedua Zamrina kitaorang pergi. Kitaorang? Opkoz sebab pergi dengan twin Nurain How.


Fujifilm Workshop


-love-

    Tu gambar event ngan fujifim hari tu.




Layan gambar jap eh, hehe

Nak macam tu pleaseee

   Tadaaaaaaaaa 


I love your
...


   Miss gojes nigh pun sporting sangat 

XOXO

   Event dia simple aje, dorang bagi free lipstick. Satu aje masalah ada orang-orang yang tak reti nak sabar. Boleh aje kan beratur elok-elok tak perlu tolak-tolak. Kita ni bukannya budak sekolah lagi. Dah tau nak fikir. Betul tak? 

   Zamrina! I tak terfikir pun you ingat I. Tak pernah terfikir pun yang you akan tegur dulu. Sebab ye laa malu nak tegur. Hehehehe I love you so much! Kat mana-mana ada event you, I akan cuba untuk datang. Muuuaaahhh XoXo.

And I love you too twin! 

  Much love,

 
-nadia-



 









Friday, 14 October 2016

Apa Yang Sedap Sangat Dengan Nasi Lemak Anak Dara tu


Dear Shoko's,

  Semenjak dua menjak nih, heboh sangat pasal kisah nasi lemak anak dara tu. Sedap ke? Iolls tak pernah rasa lagi tapi bukan main lagi viral nasi lemak dia tu. Bukan nak pertikaikan apa sangat TAPI aku tengok semua yang beratur panjang tu kaum adam. Nampak sangat marketing dia kat situ. Kalaulah sedap sangat confirm confirm mak cik-mak cik yang beratur dulu. Ni tak semua pakat lelaki.

  Dekat seksyen 7 nih banyak lagi nasi lemak yang sedap. Contohnya nasi lemak seringgit yang kat depan giant seksyen 7 tu. Tambahan pula, yang beratur panjang tu semua dia bagi free. Sebab tu lah ramai yang datang pastu acah-acah sedap sangat.

  Satu hal pulak sekarang nih sikit-sikit nak viralkan. Cantik je pakat viral. Kalau mak cik-mak cik ke budak-budak yang berjual cari duit tak ada pun yang nak viralkan. Sumpah aku tak jeles langsung pun. Cuma aku tak suka dengan cara macam tu. Dia potong timun pun nak upload. Masuk paper bagai. Bagi aku tak munasabah langsung! Okay bye.


Psssstttt bukan jugak aku mengatur-atur.

Nasi lemak mama lagi sedap nyummm

Wednesday, 31 August 2016

Tuesday, 30 August 2016

Hati-hati Ketika Memilih Skincare!


Dear Shoko's,

   Kalau ada yang mengikuti perkembangan belogg ni mesti perasankan beberapa bulan yang lalu tak pun tahun lalu, muka aku bersih gila-gila. PEHLOLESS gitu. Dan aku pun dah share pasal produk apa yang aku pakai time tu. Tapi, bila belek-belek muka sendiri hari-hari depan cermin sebelum dan selepas pakai cream apa benda semua tu aku perasan yes memang betul tak ada jerawat taaaaaaaapi blackhead engkau merata-rata. So, disebabkan hal tersebut,aku mengambil keputusan untuk menukar ke skincare baru.

   Ex housemate aku adalah tanya kat aku, aku pakai skincare apa kan sebab muka halus aje, so aku bagitau laa kan yang aku pakai dnars tu. So, dia pun ceritalah pengalaman dia pakai dnars jugak. Pengalaman dia agak sadis sikitlah. Dulu muka dia putih gilalah sampai tak sama dengan warna badan sampai dia pergi majlis family dia kira cousin-cousin dia dok carutlah apasal muka aje putih tangan gelap alaaa macam iklan terlajak laris tu kan. Kot ya pun janganlah cakap sampai macam tu sekalikan. Then, dia pun berhentilah pakai dnars tu. Yang pastinya muka dia jadi agak bermasalah iaitu agak teruk jugaklah. Sekarang dia pakai korean skincare.

   So, dia pun suggest lah pakai korean skincare jugak. Aku pakai dinars tu tak ada masalah papa pun tapi tu laa banyak sangat kan yang cakap dnars tu tak bagus so aku sesaja aje laa nak stop. Takut sebenarnya. Kebetulan time tu yadah tengah banyak buat iklan. Ramai yang pakai tu tak adalah tapi aku tertarik jugak nak try kan. Aku pilih keluaran terbaru mereka. Aku tak order terus eh, tapi aku chat jugak ngan orang yadah Malaysia nih. Dorang memang sporting.

Aku pilih yang white boosting nigh

   You know what, aku stop pakai dnars selama seminggu jugaklah sebelum pakai skincare baru nih. Kira okay jugaklah tak ada masalah papa pun. Taaaaaaapi bila aku dah pakai yadah Ya Allah sumpah muka aku gatal gila and merah macam terbakar tu! Aku positif lagi time tu kira dia nak pulihkan muka aku laa agaknya. Tapi dia berlanjutan sampai aku tak tahan sampai ada satu hari tu aku nangis sorang-sorang. Sumpah sedih gila takut pun ada jugak. Semua orang tegur kenapa dengan muka aku. Hmmm.

Dua hari selepas menggunakan yadah *muka tahan gatal* 

   Dalam masa yang sama aku tetap tunjuk muka happy



Daaaaaaaaaan dua minggu selepas tu,

Tongue flight awal pagi

   Nampak tak muka yang dah macam chibi maruko chan tu. Huwarghhhh sedih nasib baik air mata tak mengalir. Hehe sampai aje jumpa mama Allah mama bebel kau kalau buat novel pun boleh rasanya. Terus mama suruh berhenti pakai yadah tu. Tapi aku teruskan jugak. Aku pakai cleanser ajelah untuk bersihkan muka. Toner ngan emulsion dia aku tak sentuh langsung sebab kalau pakai aje mesti gatal kat muka. So, ianya berterusan sampai pertengahan puasa hari tu, aku pegi KIEHL'S kat pavi. Yeahhhhh

I love my bulus-bulus blouse!

  Pergi kiehl's ni best dia bagi sampel umtuk kita try produk dia yang lain. 



  Bukan tu aje, sempat hah pergi menyinggah kat sephora, tapi tak beli apa pun kat sephora. 


cute sangat deco dia


buat wax dia pastu dapat free benda alah tu! Best sangat.

  Psssttt kalau nak beli barang benefit, staff dia cakap better pergi kiosk dorang terus. Tak yah beli melalui sephora sebab harga sephora mahal sikit daripada beli terus kat dorang. Pastu kalau beli kat dorang kadang dorang memang akan bagi free sample! Sapa yang tak suka right.

   Okay sambung pasal kiehl's balik, kalau korang pergi korang x yah susah-susah pening kepala nak pilih yang mana satu sesuai untuk keadaan kulit korang. Dorang akan test kulit korang, dorang akan nengok kulit korang kering ke, oily ke tak pun combination. You know what, sebelum nih kuit aku normal aje. Tapi selepas pakai yadah tu dorang cakap kulit aku kerng sangat. Bahagian dahi normal time tu, tapi sekarang dia normal to oily. Last week aku gi kiehl's balik sebab nak beli stok. So, dia check balik. Jangan risau dorang tak kan paksa beli produk dorang pun. 

   Masa mula-mula pakai dulu, aku mix kan kiehl's ngan body shop. Untuk moisturizer aku pakai body shop. Tapi sekrang dah pakai kiehl's. Untuk toner aku pakai daripada brand Muji. Nanti aku update tak pun buat video. Uhuk uhuk. 

   Konklusinya, aku nak bagi nasihat sikit please before uolls beli skincare tu pastikan ianya bersesuaian ngan skin kita okay! 




Much love, 
NADIA













Thursday, 12 May 2016

P.O.C.K.Y


Dear Shoko's,

   Assalamualaikum and good night! Memandangkan aku update ni malam so, good night lah kan. Ya Allah lama gila aku mendiamkan diri. Sebenarnya banyak je masa wifi ke data ke tak ada masalah pun sebenarnya. Masalah sebenarnya adalah MALAS! Hmmm rasanya aku tak adalah menghilang sangat. Ada je update kan. Paling rajin update gambaq kat IG lah! Hehe go to ig and search hannynadia__ . Tapi kalau boleh aku nak update selalu lagi-lagi time cuti sem nih. Nak pulun update.

   So, topik kali ni adalah pasal pocky! Aku terlalu GILAkan POCKY nih! Rasanya semua orang tau. Motif? Nak bagitau semua orang kau minat pocky? Tu je? Hahaha. Tak adalah nak cerita sebenarnya macam mana aku boleh TERbeli pocky limited edition nih. Ngee.

   Aku ni jenis orang bila dah minat sangat dekat sesuatu benda tu, aku pantang gila kalau nampak benda tu. Memang dah macam orang sawan laa rupanya. Nampak pocky strawberry ataupun banana dekat giant pun dah buat aku happy sepanjang hari. Hehe. Tak tau laa pasaipa tapi benda tu boleh buat aku happy. Lelebih lagi time stress. Hari tu time nak study untuk final bukan main lagi aku borong pocky dekat giant. Ada oreo, chocolate, dark chocolate and my favourite strawberry! Hasilnya penuh satu plastik sampah dengan kotak-kotak pocky and coco crunch.

   Ceritanya bermula macam nih, aku pun suka makan kuih mochi. Uolls tau kan apa tu mochi? Mochi dia macam kuih koci lah tapi dia ada macam-macam perisa. Abang sepupu selalu bawak mochi balik terutamanya perisa kacang merah. So, time lepas exam tu actually time exam lagi tekak nih nak merasa mochi. Awal-awal lagi siap bagitau encik boyfriend. Tau tak dia cakap apa "Ish sayang nih makanan pelik-pelik." Yang sweetnya, dia siap google taw cari tau mochi tu apa and mana nak dapat. Bila exam dah habis pada hari khamis, sabtu tu kitaorang pon gigihlah gi Midvalley. Menurut dekat google tu, kat mid ada mochi tu. Nama dia Sweet Mochi. Puas kitaorang round kat situ tapi tak ada pun. Adapun perisa durian. Dah laa aku nih tak makan durian so dah tentu-tentulah OUT!

Sebab tak dapat mochi, dia belanja kita sticky! Yeahh

   Dan tau-tau lah aku ni jenis tak putus asa. Aku kalau dah nak benda tu,aku tak akan mengalah tau. Aku tak kira, sebelum balik Sabah aku nak jugak beli benda mochi ni. So, next week nya lagi kitaorang pegi lah Pavilion. Katanya dekat Tokyo Street tu ada. Gigih tau akak dik oi! Hehe

Sudah-sudahlah tu mengunyah cik  abang oi. Haha

 
Masuk-masuk je ninja turtle nih kat depan

   Puas pusing kat dalam tu tapi seketul mochi pun tak nampak kay. Tanya orang kat dalam tu, dia cakap kedai mochi dah pindah kat level 1. Kau bayangkan laa dari level 6 tu nak turun balik. Allah penat. Nak punya pasal turun jugak ah. Kesian encik boyfriend ngan kawan-kawan. Thanks taw. Tapi tapi sebelum turun tu, masuklah kat dalam satu kedai ni. Dalam tu dia jual semua makanan Jepun. Kalau korang yang minat makanan Jepun nih sumpah korang takkan dapat duduk diam kat dalam tu.

   Yang buat aku tak tentu arah time tu bila aku dah ternampak pocky kat dalam tu. Paket besar lak tu. Allah! Terkinja-kinja laa aku kat dalam kedai tu. And tak boleh bla boyfriend aku gi cakap macam ni kat aku "Sayang, kat sini lagi banyak pocky!" Dengan sepantas kilat aku pegi kat tempat dia and uolls nak tau tangan aku dah dekat pipi mulut terngangah luas kau, lalat langau pon boleh masuk hah! Berbaris-baris pocky awak awak. Dari yang tak limited ke limited edition. Aku amek tak adalah banyak sangat. Yang aku minat aje. Apa yang si Venus Angelic tunjuk dekat video dia tu, semua ada. Kalau ikutkan hati aku, macam semua aje aku nak amek. Tapi tu lah, orang tu cakap amek yang betul-betul nak aje. Nanti tak makan lak. Hmmm so, yang ada kat dalam picture di bawah nih aje laa yang aku amek.

Ni pocky bentuk heart. Sweet kan. Konon-kononya nak makan sesama ngan boyfriend kat tepi pantai. Haha

Yang nih Almond. Nak rasa

Pocky panda! Limited edition!

Lemon ni pun also limited edition!

   Tak jumpa pun mochi kat pavi tu, tapi kitaorang jumpaaaaaaaaa

Abang Sam. Best aje dia nih. 

   Esoknya, kitaorang pegi Times Square tau tak aku jumpa mochi tu dekat situ. Encik boyfriend jugak yang ajak gi situ. Tapi aku tak borong banyak sangat pun. Aku amek untuk aku and untuk my bff Avie. Sebab aku dah tawar hati ngan mochi sebenarnya sebab dah ada pocky! ehehehehe

Ni aje yang tinggal! Hehe

Tata!



Pssstt akak dah tak pakai dnars taw! Nanti akak cer..hehehe muahhh! XOXO






Monday, 4 January 2016

Surga Yang Tak Dirindukan


Dear Shoko's,

   Pernah nengok cerita Ayat-ayat Cinta tak? Alaaa lakonan si kacak Fedi Nuril tu. Mas Fahri. Yah bila aku bilang Mas Fahri langsung kenal ya mbak. Hehe kan. Since dia tak kahwin lagi ada harapanlah aku jadi wife dia. Haha kalau jodoh tak ke mana.




   Sebelum tu, I nak list kan seba sikit pasal Mas Fedi kita nih. hehe. Dia lahir pada 1 July 1983 so maknanya umur dia sekarang 33 tahun. Hai muda lagi tu. Tak ada masalah. Umur bukan penghalang hehehe. Dia ni bekas student University Of Indonesia. So, dia ni bukannya orang yang tak educated tau! Dah-dah nak cerita pasal Surga yang Tak Dirindukan pulak.

   Sekali lagi, Mas Fedi berlakon sebagai seorang suami yang terpaksa untuk berpoligami. Nasib baik bukan sebab miang semacam. Dia ada alasan yang tersendiri.

   Pertemuan Pras (Fedi Nuril) dan Arini (Laudya Cynthia Bella) bak sebuah dongeng. Pras jatuh hati pada sosok keibuan Arini. Arini pun tak dapat menolak keinginan hati ketika Pras meminangnya. Kehidupan rumah tangga keduanya berjalan mulus tanpa masalah. Kehadiran Nadia (Sandrina Michelle) menambah warna-warni biduk rumah tangga keduanya.
Pras memang benar-benar ingin menggambarkan sebuah surga yang akan selalu dirindukan Arini. Ia tak mau mengusik kepercayaan Arini kepadanya. Pras pun berjanji tidak akan menyakiti hati Arini.
Namun, keadaan berubah ketika sosok Meirose (Raline Shah) datang di kehidupan Pras. Meirose yang sangat labil itu ingin mengakhiri hidupnya. Ia merasa hidupnya sudah tak berguna. Padahal, Meirose baru saja melahirkan seorang anak laki-laki.
Melihat kejadian itu, Pras tak tinggal diam. Pengalaman masa lalu ditinggal sang ibunda ketika belia membuat hatinya tergugah. Ia menyelamatkan dan menikahi Meirose. Semua ia lakukan karena tak ingin melihat 'korban' dari seorang ibu yang ingin bunuh diri.
Pada mulanya, Pras menutupi keberadaan Meirose dari Arini. Lambat laun, kebohongan itu pun terungkap. Arini yang mengetahui hal itu mendadak hancur. Dongeng indah tentang pernikahan yang ia impikan harus dirusak oleh kehadiran Meirose. Arini juga merasa rumah tangganya dengan Pras bukan lagi bentuk surga yang ia rindukan. Di sisi lain, Arini tertampar oleh kenyataan bahwa hidup bukan untuk dongeng semata. *review->LINK
Part last sekali, Mei tu dia mengalah dan membawa diri ke Jakarta tempat papa dia. Dia rasa diri dia tu macam jadi penghalang. Kesian sangat. Aku kalau dapat madu yang baik macam tu, aku rela. Tapi siapalah yang nak berkongsi suamikan.


Dan. Dan. Lagu tema dia pun best.

Segenap rasaku, jiwaku
Hanya untuk engkau
Kita pun berakad
Mengurai ikrar saling setia
Dan kini ada dia
Mungkin Tuhan menguji aku
Namun bagaimana bila ikhlas
Tak hadir di hatiku
Bersama denganmu ku yakin
Engkau hanya untukku
Ku tak meminta cinta berlebih
Hanya ingin sakinah
Namun mengapa dia
Kau undang ke istana kita
Perih hati ini
Pudar harap mawaddah bersamamu
Merelakan cinta untuk dibagi
Tak semua hati siap berbagi
Mungkin bisa saja hanya bilang Tuhan yang mau
Akulah sayapmu yang kau butuhkan
Untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan
Merelakan cinta untuk dibagi, tak semua hati siap berbagi
Mungkin bisa saja hanya bilang Tuhan yang mau
Akulah sayapmu yang kau butuhkan untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan
Akulah sayapmu yang kau butuhkan untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga yang ku rindukan

Sumber->Klik

Sunday, 3 January 2016

Wake Up Girls


Dear Shoko's,

   Wahai my lovely reader sekalian, wakeup please! Kenapa aku nak korang semua bangun,bangkit? Please, jangan jadi mangsa permainan kaum adam. Aku tak cakap yang kesemuanya perangai macam harem. Contoh terbaik adalah abah kita. Dia tak pernah langsung nak menyakitkan hati kita. Alaa setakat marah sikit-sikit, tak bagi apa yang kita nak tu biasalah. Itu tandanya dia sayang kita, dia dah tau benda tu bukan yang terbaik untuk kita.

   Zaman sekarang ni bila kita tanya, “Eh, kau ada boyfriend tak?” kalau jawapan dia “Tak adalah. Tak ada maknanya aku nak ada boyfriend.” Itu semua tipu. Yang sebenarnya dia ada kekasih hati. Aku tau sebab aku pun macam tu jugak. So, jangan nak tipu akak kay? Hahaha.

   Apa yang membimbangkan adalah, kasih sayang yang awak berikan itu terlalu tulus dan suci sehingga sanggup memberikan apa sahaja untuk lelaki tu. Dekat sini, aku tak nak bincang pasal keterlanjuran tu. Pasal benda tu masing-masing boleh fikir baik buruknya. Ingat ye adik-adik, kita ni bukannya macam cerita dalam novel yang senang-senang kahwinkan anak dia bila dah tahu macam tu. 

   Aku ada terbaca satu post dekat moment Wechat, cerita dia macam ni, aku just copy and paste, tapi tak kesemuanyalah.

   Bukan semua lelaki berperwatakan sebenar dengan siapa diorang dalam chat korang. Tak faham? Okay. Macam ni, dia chat kau ‘aku setia dengan kau, tak pandang perempuan lain’. TIPU! Jujur aku cakap tu semua tipu! Lelaki! Diorang ada nafsu babe. Tak kiralah dia jaga pandangan dia sekalipun, dia tetap akan menoleh dekat perempuan lain. Mungkin lebih cantik daripada kita. Dekat sini, apa yang aku akan buat, akan yakinkan diri aku yang aku lebih cute daripada perempuan-perempuan tu semua. Tak kiralah apa pun percayalah sayang, kita semua ada keistimewaan kita masing-masing. So, please jangan percayakan mereka 100%, pastikan ada benteng pertahanan yang kuat! Jangan asyik percaya cakap dorang nih!

   Seterusnya, girl sekarang terlalu bagi perasaan 100 peratus dekat lelaki. Contohnya, update pasal dia hari-hari tapi dia tak pernah nak heboh-heboh pasal kau pun. Yes, dia memang akan komen -auw sweetnya you sayang- Tapi korang tak tahu apa dalam hati dia. Mungin “alahai pompuan nih”. So, kawan-kawan, sadokan hati anda! Jangan nak sayang sangat!

   Point ketiga, pasal password. Yes, anda tahu password boyfriend anda dan begitulah sebaliknya. Ini part yang paling hmmm. Biasalah kita ni kan orang perempuan, perasaan cemburu tu perkara biasa. Tapi bila dah sampai tahap kau bukak ig dia then kau unfollow semua ig-ig girl lain. Seriously, dia akan marah gila. Time tu, kau pun merayu-rayu dekat whatsapp mintak maaf dan janji tak nak buat lagi. Yes, dia akan maafkan kau tapi dalam hati dia, “ek eh betina nih, bila kau nak blah hah!” That sad kan! So, nasihat aku, janganlah kita amke tahu password si dia tu. Lantaklah dia nak buat apa pun.

   Hah tu lah antara yang aku baca dan faham isi kandungan moment tuh. So, maknanya dekat sini, dia tak nak kita terlalu sayang sehingga menjadi buta dan bongok! Seriously, bila aku fikir-fikir balik kesemua point dia tu memang betul. Aku nak cakap lebih, nasihat lebih memang tak bolehlah. Aku bukannya bahagia sangat pun. Si dia yang aku ceritakan bukannya sempurna sangat pun. Selalu menyakitkan hati. Dan ada sahaja perempuan lain yang hmm aku nak cakap lebih pun susah. Berbalas komen dan jumpa. Aku tak kisah semua tu, dia nak buat apa pun buatlah. Nak enjoy gila-gila pun enjoy lah. Betul, aku memang sayang dia tapi pilihan terletak dekat dia. 


   Prinsip aku kalau dah jodoh tak kan ke mana. Dan kalau experience ni boleh buat aku more mature, aku akan hadapi tak kiralah.*uhuk kan tu pegangan aku sekarang. Sakit hati, kecewa apa semua tu kita kena kuat hadapi okay! Yang penting jual mahal sikit. Kita bukannya tak cute kan. Haha siapa tahu aku kahwin ngan Chanyeol nanti. Hahaha. Okay, jangan lupa doa. Ingat Allah tu ada. Kalau dia pergi maknanya dia bukan yang terbaik untuk kita. 

Tata, sekadar pandangan dan nasihat untuk diri sendiri jugak...



pstt jangan lupa baca my enovel hehe. ->Marriage Not Dating



Saturday, 2 January 2016

Bab 1, 2016


Dear Shoko's,

   Sudah menjadi kebiasaan untuk update entry baru di tahun baru, tapi tak tahulah tahun ni macam malas sangat nak update. Alaaa tak apalah, kira tahun baru jugak lagikan hehehe apa bendalah kau merepek oi!

   Tahun lepas,*ececeh macam dah lama sangatkan macam-macam yang telah aku lalui. Yah seriously, kira hebat jugaklah cabaran yang terpaksa aku lalui. Macam yang Chanyeol selalu cakap, kalau benda tu boleh buat kita more mature, saya akan harungi tak kira susah atau pun senang. So, mulai saat itu,aku akan cuba buat macam yang Chanyeol cakap tu. Jangan cepat melatah. Kan aku nak jadi lebih matang.

   So, apa yang aku nak buat tahun ni adalah, nak buat diri aku more mature! Dan yang paling penting solat lima waktu dan termasuk dalam golongan-golongan dean list. Seriously, rasa tercabar gila bila hakak-hakak dekat rumah semuanya memang perghhh laa wa cakap lu!

   Dan, dan since aku dah masuk 20 series nih, aku harap tahun ni dapatlah aku buat birthday party di samping insan yang tersayang*uwerkk hmm biar pun bajet ciput. Huhu

   Hmm nak terobekk jugaklah!

Adik Heliza Helmi haha tak adalah

Paling penting with my pretty twin



...

I love you so much kakak, Ya Allah janganlah ada yang rosakkan ikatan kami walaupun kekadang tu ada yang tidak kena di hati
 
 My kawaii ruben-ruben also

Love you

 And this guy,

#SRN

Tata...









Sangkaya


Dear Shoko's,

   Cerita sebenarnya dah basi, tapi pedulik apa kan. Aku nak jugak ngupdate. Alkisahnya ketika cuti seminggu masa deepa hari tu. Tau tak betapa kalutnya aku dari Shah Alam ke Kelana Jaya. Memanglah tak jauh mana pun kan tapi ya laa aku pegi sengsorang. Orang yang di harapkan pada awalnya ntah hilang ke mana. Aku time tu tak peduli dah. Janji aku gi rumah twin aku jugak. So, dengan tekad dan keberanian yang ada dalam diri ini, ku gagahkan jugak kaki ini melangkah pergi. Dengan adanya aplikasi myteksi kakak aku tu book kan teksi untuk aku dan alhamdulillah aku sampai betul-betul dekat bawah kondo dia.

   So, bila minah senget berdua ni dah bertemu, apa lagi kan. Nak kata merayau sepanjang masa tu menipulah! Kita orang jalan bukannya tiap hari pun! Ada masanya kita masak, ada masanya kita malas dan apa lagi blah laa cari tempat makan yang best-best. Yang pastinya aku cakap dekat dia no more mamak please. Boring laa. Tetiba pada suatu petang yang hening, terlintas di fikiran nak makan ais krim. Aku peminat tegar mcflurry oreo. So, tetiba lak petang tu teringin nak makan. Taaaaaaaaaaaapi melencong pulak ke Sangkaya. Alaa bukan jauh dari rumah dia pun, jalan kaki sampai. Sebab time tu ada promotion so kitaorang pun nak try laa.


sebelum pegi tu dah google siap-siap

   Sampai je tu terus pergi ke kaunter dan order. Nengok lah menu apa yang ada dan tanya sekali pasal promosi mereka ni. Kalau tak tanya bukannya dia bagitau pun. So, rajin-rajin kan lah diri anda untuk bertanya.

Kaunter dia

   My twin and me order yang mana tak ingat yang penting time tu harga dia Rm12 macam tu lah.. Tapi puas hati weh...

Hah yang ni.. cute kan.. sedapp

   Nampak tak ais dalam cone yang aku pegang tu hehe.. yang tu kalau pilih macam yang dekat dalam tempurung kelapa tu, tambah seringgit aje. Time tu lah. Tak tahu lah sekarang hehehe..



   Semestinya pergi ngan my twin...

Blogger jugak->Nurain How

  Selfie lah apa lagikan hehe

 

   Ni pulak dekorasi dekat Sangkaya ni,



   So, tunggu apa lagi kalau nak makan ais kelapa jemput datang ke Sangkaya nih,hehehe





















 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page